Ogólna

Owoce morza i ryby do sushi – jak je przygotować?

Owoce morza i ryby do sushi – jak je przygotować?

Podstawowym dodatkiem do sushi są owoce morza oraz ryby. Wymagają one jednak wcześniejszego przygotowania. O czym musimy pamiętać? Na co zwrócić uwagę? Jakie owoce morza i ryby wybrać?

Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które obecnie znane jest na całym świecie. Potrawę tę przygotowuje się z ryżu, glonów oraz z właściwie oprawionych owoców morza, ryb, a także z innymi dodatkami. Każdy ze składników powinien być świeży, wysokiej jakości oraz odpowiednio przygotowany. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że sushi będzie posiadało wyjątkowy smak. Do wyboru mamy sporo dodatków, które możemy użyć do przygotowania danej potrawy.

Warto wiedzieć, że sushi to bardzo zdrowa i pożywna potrawa. Owoce morza oraz ryby dostarczają wiele białka oraz kwasów tłuszczowych, które niezbędne są dla naszego organizmu. W glonach, które służą do owijania znajdzie się wiele witamin oraz minerałów. Natomiast ryż to dobre źródło białka. Pamiętajmy jednak, że każdy ze składników wymaga odpowiedniego przygotowania.

Owoce morza do sushi

Wybór owoców morza, które znajdą się w zawiniętych rolkach morze być dowolny. Istotne jest jedynie to, by odpowiednio przygotować te dodatki. Najczęściej wybierane są krewetki, kraby czy kalmary. Możemy od razu kupić gotowe kawałki, które nadadzą się do sushi lub przyrządzić je samodzielnie. Owoce morza, których będziemy używać powinny być przede wszystkim świeże i wysokiej jakości.

Sprawdź bogate menu w Gold Sushi – wejdź na stronę!

http://goldsushi.pl

Składniki powinny być pocięte na małe kawałki, tak by bez problemu mogły być zwinięte. Możemy zdecydować się na surowe owoce morza lub odpowiednio je przyrządzić. Najczęściej owoce morza poddaje się obróbce termicznej. Lekko ugotowane stają się miękkie i łatwiej pozbyć się zbędnych części. Po ugotowaniu krewetek powinniśmy pozbyć się pancerzyków. Warto również przed ugotowaniem nabić krewetki na wykałaczki, aby podczas gotowania nie zwinęły się zbytnio. W ten sposób łatwiej będzie nam umieścić je w rolce. Podobnie również z innymi owocami morza.

Ryby do sushi

Najczęściej wybierane ryby do sushi to łosoś oraz tuńczyk. Niezwykle istotne, by ryby były jak najbardziej świeże. W sklepie powinniśmy zwrócić uwagę na ich wygląd. Skóra powinna być wilgotna, łuski powinny się lśnić a oczy ryby muszą być klarowne i przejrzyste. Wtedy możemy mieć pewność, że ryba jest świeża. Gotowy filet powinien być jasny.

Ryby do sushi mogą pojawiać się w różnych postaciach. Możemy zdecydować się na surowe mięso, grillowane, wędzone lub marynowane. Każdy z pewnością znajdzie idealny sposób na przygotowanie takiej potrawy. Łosoś świetnie nadaje się do sushi, ponieważ w każdej postaci smakuje dobrze. W przypadku tuńczyka – najczęściej używany jest w postaci surowej. Inne ryby, które można wykorzystać do przygotowania sushi to pstrąg, halibut, węgorz lub ryba maślana. Należy pamiętać, że każdy z rodzajów ryb wymaga odpowiedniej obróbki przed umieszczeniem w rolce sushi. Szczególnie należy uważać podczas przygotowywania ryby maślanej. Zła obróbka może powodować wystąpienie różnych objawów u osób z wrażliwym układem pokarmowym lub skłonnych do alergii.